|||||

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Hof van Weena


Weena heden


Ook vandaag de dag leeft de naam Weena voort in Rotterdam en is de naam nadrukkelijker aanwezig dan ooit. Veel prominenter dan al die andere kastelen uit de regio. Bestaat er een Bulgersteijntoren? Of een Honingenplaza?. De straat Weena daarentegen doet me soms denken aan het smurfendorp, waar alles smurf heet. In Weena heb je een Weenaflat, Weenatoren, Weenahuis, Weenaplaza, Weenapoint, Weenahof, Weenacenter en een Gebouw Weena. En omdat de namen wel zo'n beetje op waren noemde ze 1 gebouw zelfs Weena 200. Had dan wat historisch besef gehad en het gebouw Bokelbuilding of Raampoort genoemd. Of nog beter: Waarom niet gewoon het Hof van Weena?
Speciale dank hiervoor is verschuldigd aan Hendrik Cornelis Hazewinkel, de oud-gemeentearchivaris van Rotterdam. Als voorzitter van de gemeentelijke Straatnamencommissie had hij een groot aandeel in de naoorlogse straatnaamgeving.
Overigens hadden de straatnaamgevers op 13 september 1949 nooit kunnen bedenken dat het Weena zo'n imposant stukje Rotterdam zou worden. Een Weena met een Centraal Station dat wordt omringd door hoge wolkenkrabbers en luxueuze appartementen.
Na de oorlog bleef het Weena lange tijd een lege vlakte. Het stadsbestuur wist niet goed hoe dit deel van de stad moest worden ingevuld. Met name in de jaren zeventig bestond er bij het college van B&W een grote afkeer van hoogbouw. Voorzichtige pogingen daartoe, zoals het Shellgebouw werden bekritiseerd ("erectie van het kapitalisme", volgens een wethouder) of moesten worden gecompenseerd met aanpalende laagbouw (Royal Nederland gebouw). Vele plannen passeerden de revue, tot eind jaren tachtig een definitief plan werd goedgekeurd. Binnen vijf jaar stond het Weena vol met hoogbouw. Op deze site zal ik je door het Weena lozen. We beginnen met de noordkant en gaan via de zuidkant terug. Onder elk gebouw staat een link naar een satelietfoto van genoemde gebouw.


 


 

 

Weena - Noordkant

 


Als je vanaf het Hofplein het Weena oprijdt begint het rechts met de Weenaflat. Dit 12 verdiepingen tellende gebouw is gebouwd in 1984.

Satelietfoto


onthulling seated woman door dochter Lisa de Kooning op 15 april 2005Seated Woman foto: jan de Leeuw van Weenen 21 juni 2005
Standing figure foto: jan de Leeuw van Weenen 21 juni 2005Reclining figure foto: jan de Leeuw van Weenen 21 juni 2005

Het meest opvallende is het bronzen beeld 'The Seated Woman' op het (weena)pleintje voor het gebouw.
Dit beeld van Willem de Kooning (1904-1997) is onderdeel van de Internationale Beelden Collectie. Het moet een vrouw voorstellen. Ik zie het er niet 1,2,3 in. Ze zal niet de miss World verkiezeing winnen zal ik maar zeggen. Het model voor het beeld ontstond in 1970, maar deze versie, het derde dat van het model werd gegoten, werd vervaardigd in 1980. Het beeld is een eerbetoon van Rotterdam aan de Amerikaanse kunstenaar van Rotterdamse afkomst (geboren in de Zaagmolenstraat 13), die op 26 jarige leeftijd als verstekeling naar Amerika emigreerde. De Kooning idealiseerde zijn vrouwen niet, maar de expressieve uitdrukkingskracht staat voorop. Zijn Seated Woman heeft zelfs een extra paar ledematen om deze expressie te vergroten. De Kooning begon pas op later leeftijd met het vervaardigen van sculpturen. Hij beschouwde de sculpturen, die hij eerst boetseerde, als schilderkunst in drie dimensies. De klei zag hij als dikke verf.
Het beeld wordt door de rotterdamers humoristisch "De Drol van de Kooning" of "De Drol van Rotterdam" genoemd. Misschien daarom dat er overleg is geweest met met de vereniging van omwonenden voordat het beeld geplaatst werd. Toch was daar het besef van de status van de Kooning en werd er nadrukkelijk ingestemd met het voorstel.
Op 15 april 2005 is het beeld opnieuw onthuld in het kader van het 100-jarige jubileum van de Kooning.
Ook werden er 2 beelden van de Kooning bijgeplaatst. De Reclining Figure en de Standing Figure (2.000 kilo). Alles op een verhoging van gras. De onthulling werd gedaan door dochter Lisa de Kooning en haar dochters Emma en Lucy. Beide beelden stonden vroeger in Boston Amerika.

 


SatelietfotoDaarnaast staat het geheel van glas opgetrokken Weenahuis een mooie blikvanger. Het kantoorgebouw is ontworpen door Klunder ArchitectenJe kan het trammetje pakken bij de halte Weena of doorlopen naar het centraal Station

SatelietfotoDe Weenatoren is in opdracht van Vestia (voorheen het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) gebouwd. Het is een combinatiegebouw, waarin woningen en kantoren zijn gemaakt. Het gebouw telt 33 verdiepingen, is 106m hoog en bestaat uit 13 lagen kantoren en 18 lagen woningen met 36 drie- en 36 vierkamerwoningen. De twee onderste verdiepingen zijn in gebruik als entreehal voor de kantoren en de woningen en als berging. Op de bovenste verdieping bevinden zich de installaties. Het totaal bebouwde oppervlak is 1.200m². Opdracht november 1987; Bouw 1988 - 1990; Bruto vloeroppervlak 10.521m². Kosten : € 19 miljoen. Architect: Klunder Architecten.
Het gebouw is in de as van de Lijnbaan geplaatst en staat tien meter voor de rooilijn van de noordkant van het Weena. Deze situering buiten de rooilijn van het Weena is niet alleen zo gekozen om het gebouw naast de metrobuis te funderen, maar ook om een begrenzing te creëren van het Weena naar het Hofplein.
Het ontwerp voor een combinatiegebouw van deze omvang heeft een hoge moeilijkheidsgraad. De ingangen van de woningen en kantoren moeten bijvoorbeeld gescheiden zijn, evenals de liften, trappen en vluchtwegen. De ingangen van de kantoren zijn daarom op de eerste verdiepingen gelegd en bereikbaar via roltrappen. Voor een dergelijke combinatie van functies in een zogeconcentreerde vorm bestaan vrijwel geen referentieprojecten. In de ontwikkeling van de uiteindelijke vorm van het gebouw speelde de ervaring, die was opgedaan met de Ponskaart, een vorig ontwerp op deze locatie, een belangrijke rol. Als eerste uitgangspunt werd de Ponskaart in de as van de Lijnbaan geplaatst met aan de voet een plein. Al snel bleek dat het complex moest worden opgeschoven tot in de rooilijn van het Weena, en later zelfs tien meter erdoorheen. Dit door de fundatieproblemen met de direct ernaast gelegen metrobuis. Het model dat nu gebouwd is, werd speciaal vormgegeven op basis van deze randvoorwaarden. Het rechte deel van het gebouw sluit aan op de naastliggende bebouwing en neemt ook de arcade hiervan over. Met de ronding wordt de rooilijnoverschrijding gemarkeerd. Het contrast in de vorm wordt ondersteund door het materiaalgebruik. De cilinder is uitgevoerd in een vliesgevel met getint glas in de kozijnen en metallic aluminium in de borstweringen. De hele cilinder is zilvergrijs en de rechthoekige achterkant is bekleed met witte betonelementen met een toeslag van natuursteen.
Kijk op skyscrapercity voor nog meer prachtige foto's van het gebouw of op de site van eigenaar KFN.

 


Satelietfoto

Onder het standbeeld staat op de gevel dat dit het Weenacenter betreft. Dit 104 meter hoge en 32 verdiepingen tellende gebouw is gebouwd in 1990. Het ontwerp is van architect Hoogstad.
Het sculptuur is De Belichaamde Eenheid van Wessel Couzijn en wordt in de volksmond de schroothoop genoemd. Dit beeld is onderdeel van de Internationale Beelden Collectie. De Unilever-directie vroeg Couzijn in 1958 een beeld te vervaardigen. Couzijn ontwierp een abstract beeld met een drieledige structuur. In het midden is een mensfiguur met vlerkachtige ledematen herkenbaar, die uitrijst boven de twee zijdelen. Dit motief van een Icarus, door Couzijn vaker gehanteerd, staat voor de menselijke ondernemingsgeest die de beperkingen van het alldedaagse bestaan tracht te ontstijgen. Couzijn wilde gestalte geven aan de handelende persoon die van bovenaf orde schept in een complexe organisatiestructuur. De oorspronkelijke titel was The Manipulator, maar dit ervoer Unilever als te negatief. Het beeld kreeg de naam Corporate Entity. Het beeld weegt twintigduizend kilo en is in drie-en-eenhalfjaar geproduceerd. Het is waarschijnlijk de grootste bronzen plastiek ooit in Nederland gegoten. Couzijn vervaardigde met assistenten uit platen perspex en was een gietmodel op ware grootte. In 1963 werd het beeld onthuld bij het kantoorgebouw aan de Burgemeester Jacobsplein. In 1992 werd het beeld verplaatst naar het nieuwe hoofdkantoor van de Unilever aan het Weena.
Klik hier voor nog meer prachtige foto's van het gebouw.
Kijk vervolgens ook eens op www.dakvanrotterdam.nl om Rotterdam te bekijken vanaf het Weenacenter.

 


Satelietfoto
Naast het Weenacenter staat het hoofdkantoor van Unilever. De hoofdvorm van dit kantoorgebouw bestaat uit een kubusvorm die is opgebouwd uit een basis van twee lagen, twee elkaar kruisende vleugels (acht lagen) en een vierkant die steunt op slanke stalen kolommen. In een eerder ontwerp zouden er vier serres in het gebouw komen, over de acht lagen tussen de kolommen en de kantoorruimtes. Dit ontwerp van Jan Hoogstad kostte € 32,7 miljoen euro en bestrijkt een vloeroppervlak van 35.000 m². In 1988 werd het pand ontworpen en in 1993 was het gereed.
Het RD vermeldt over de het logo in haar krant van 13-08-2004 het volgende:
"Unilever moet 'speelser' worden.
Aan de gevel van het hoofdkantoor van Unilever aan het Rotterdamse Weena zijn gisteren de borden met de strakke U van Unilever verwijderd. Het beeldmerk is vervangen door een nieuw logo, waarvan de letter U er met zijn zonnetje, bloemen en bijtjes speelser uitziet. Er moest een hoogwerker aan te pas komen om de platen van 4,5 bij 4,5 meter naar boven te takelen en vast te maken aan de bovenrand van het pand."

Op 4 november 2004 meldt dezelfde krant:
Unilever gaat de stad omarmen
Unilever wil een warme band met de stad. Die zoektocht naar meer intimiteit werd eerder dit jaar aangekondigd toen een nieuw logo op de gevel werd gehangen. De borden met de strak vormgegeven U van Unilever werd daarbij vervangen door een logo, met de letter voorzien van een zonnetje, bloemen en bijtjes: gezelliger en dichter bij de mensen.

Dezelfde visie ligt achter de verbouwing van het plein bij het hoofdkantoor van Unilever aan het Weena. Het markante gebouw oogt als een ongenaakbare vesting, sluit zich af van de stad. En dat past niet meer bij het nieuwe imago dat de multinational zich wil aanmeten. Dus zijn plannen gemaakt voor een vriendelijker, gastvrijer en overzichterlijker entree.

Daarbij wordt een maanvormige ontvangsthal van zo'n vijf meter hoog tegen de gevel aan de zijde van de Poortstraat geplaatst, komt het beeld van Wessel Couzijn voortaan in een grote ronde vijver met 'aflopende waterpartijen' te staan, krijgt het bordes een trap aan de kant van het Weena, komt er aan de kant van de Poortstraat een bak met flinke bomen en komen ook op het dak boven de hal bakken met bomen. De verbouwingsplannen zijn niet bij iedereen goed gevallen. Architect Jan Hoogstad, die het hoofdkantoor heeft ontworpen, vindt dat zijn ontwerp wordt aangetast met de verbouwingsplannen. De welstandcommissie deelde deze mening. Maar het college had het laatste woord en daarom wordt nu toch verbouwd op de hoek van Weena en Poortstraat.

In 2006 heeft het gebouw de Functioneel Design (FD) Award gewonnen.


Satelietfoto
En uiteraard staat de blikvanger van Rotterdam ook op het Weena. De Delftse Poort. (per abuis wordt dit pand vaak de Delfse poort genoemd. Waarschijnlijk omdat de oude benaming van deze poort was: De Delfsche Poort)
Dit gebouw dat in de volksmond het Nationale-Nederlanden gebouw genoemd wordt, is met 151,35m en 42 verdiepingen het hoogste gebouw van Nederland. Het bestaat uit twee torens van ongelijke hoogte met een centraal lager gedeelte dat door een koepel wordt bekroond. De 2e toren is 93 meter hoog en de totale oppervlakte is 106.000 m². Het is in 1987 ontworpen door architect Abe Bonnema en in 1991 opgeleverd voor € 108.9 miljoen. Met het Weenacenter en de Weenatoren staan de 3 hoogste gebouwen van Rotterdam aan het Weena. (Nationale Nerlanden).

In april 2004 greep de Stichting Hoogbouw haar 20-jarige jubileum aan voor een heuse wolkenkrabberverkiezing.
Aan een honderdtal hoogbouwprofessionals werd gevraagd wat zij de beste wolkenkrabber van Nederland vonden. Het werd de De Delfste Poort. De Millenniumtoren er tegenover, behaalde bij de verkiezing een vijfde plaats.
Klik hier voor nog meer prachtige foto's van het gebouw.

Kijk vervolgens ook eens op www.dakvanrotterdam.nl om Rotterdam te bekijken vanaf het de Delftse Poort.

Rotterdam heeft zeker oog voor haar historie. Zoals vermeld had Rotterdam 10 poorten. Rond het Weena vind je er al 6 terug:
De Hoofdpoort (4x) - Het gebouw Stad Rotterdam Verzekeringen
De Hofpoort - Het Shellgebouw
en nu dus De Delfsche Poort - Het Nationale Nederlanden gebouw.
Wil je meer lezen over de stadspoorten van Rotterdam dan raad ik je de site van Engelfried aan.

 

foto van http://home.zonnet.nl/fotoosvanrotterdam/
Het Centraal Station uit vervlogen tijden

Satelietfoto
Het Centraal Station ligt ook aan het Weena. Het Centraal Station van architect van Ravensteijn uit 1954 had in deze vorm z'n langste tijd gehad. Na ongeveer vijftig jaar is er, met de komst van nieuwe vervoersvormen, zoals de TGV en Randstadrail een nieuw station gerealiseerd. Het Weena is momenteel een barrière in de stad. Trams en auto's domineren het straatbeeld en als voetganger voel je je hier allerminst prettig. De Coolsingel is bijvoorbeeld een veel aangenamere straat voor voetgangers, terwijl deze stadsas net zo druk is als het Weena. De ambitie is om op het Weena een betere balans te brengen tussen de verkeersfunctie en de betekenis voor voetgangers. Dit kan door het autoverkeer samen te brengen op twee rijbanen met elk twee rijstroken, waardoor de ruimte voor voetgangers aanzienlijk toeneemt. De trams blijven op de middenberm rijden, maar door de nieuwe noord-zuidtunnel onder de sporen door zullen er minder tramlijnen over het Weena geleid hoeven te worden. Door deze maatregelen wordt het oversteken van het Weena veel gemakkelijker en veiliger, ook gevoelsmatig.


foto van http://home.zonnet.nl/fotoosvanrotterdam/

Satelietfoto
Naast het CS staat het Groothandelsgebouw.
In 1949 is gestart met de bouw van het 43 meter hoge gebouw en in 1952 is de bouw voltooide door de aanemers J.P. van Eesteren en Dura Bouw. Het was destijds het grootste kantoorgebouw van Nederland. De brutovloeroppervlakt komt op 127.000 m² en de architect was Hugh Aart Maaskant(1907-1977).
Zoals het gebouw Delftse Poort van Nationale Nederlanden een (voor onze begrippen) sky-scraper wordt genoemd, is dit gebouw wel als " ground-scraper" aangeduid. Dit slaat op het feit, dat het een enorme oppervlakte beslaat en qua netto oppervlakte meer vierkante meters heeft als gebouw Delftse Poort. Het gebouw, waarin kantoren, winkels, opslag-, expeditieruimte en een hotel zijn ondergebracht, bestaat uit een gesloten bouwblok. Via een expeditiestraat, die via een hellingbaan op het niveau van de eerste verdieping komt kunnen de bedrijven worden bevoorraad. In het midden van het gebouw zijn er drie binnenhoven. Aan de zijde van het stationsplein staat op het dak van het complex een bioscoopzaal. Deze is nu echter niet meer in gebruik. Het gebouw heeft gevels die bestaan uit prefab betonpanelen.


foto: J.C. de Leeuw van Weenen 9 december 2004

Satelietfoto
Naast het Groothandelsgebouw staat het afzichtelijke gebouw van het Albeda College.Wie geeft dit gebouw eens een ander verfje want het ziet er niet uit. Is dit nu Weena-alure?

 

foto: J.C. de Leeuw van Weenen 9 december 2004

Satelietfoto

Naast het Albeda college ligt het Weenahof
Dit complex uit 1981 bestaat uit 200 woningen, een garage, kantoren en een karting. Het gebouw is ontworpen door G. Passchier van het bureau Passchier en Van den Steen en is 12 verdiepingen hoog. In dit pand is o.a. Railz Miniworld gehuisvest. De grootste overdekte miniatuurwereld van Nederland.


Binnenkort zal hier een maquette te bewonderen zijn van het Hof van Weena.


foto: J.C. de Leeuw van Weenen 9 december 2004foto: J.C. de Leeuw van Weenen 9 december 2004
Om de hoek van het Weenahof loopt een pad. Per B&W besluit van 1 augustus 1978 is dit pad (uiteraard) omgedoopt in Weenapad. Dit pad loopt na een paar honder meter al over in het statenpad dat onder de statentunnel loopt.

Het Weena loopt, geheel in stijl, door in de Beukelsdijk. Vernoemd naar de heren van Bokel die leefde op het hof van Weena.


Ga verder naar Weena Zuidkant

 

 

Een reactie op bovenstaande gegevens is zeer welkom.
Mail me op Mailadres is een plaatje tegen spam. emailadres overtikken dus alstublieft

 

 

Laatst bijgewerkt 06.03.2011